Kan man spise sig til mere kollagen ?

Geposted von BodyGlow . am

Kollagen er et protein som holder huden ung og spændstig.

Først lidt om kollagen

Kollagen er en meget vigtig byggesten i vores bindevæv, hud, sener, knogler, blod, osv. Op til 36% af vores knoglevæv består af kollagen og op til 75-80% af huden består af kollagen.

Kroppens kollagenniveau falder allerede fra vi fylder 25 år, men du kan heldigvis selv gøre noget for at tilføre kroppen kollagen, enten i form af kosttilskud eller gennem kosten. Det kræver bare, at du ved, hvilke fødevarer du skal sætte tænderne i, og så skal du desuden regne med at bruge lidt ekstra tid i køkkenet. 

kollagenholdige måltider består typisk af simreretter, der har fået lov at koge kollagen på ben og skind i flere timer. Så det er altså ikke i din takeaway eller i forarbejdet mad, at du finder vejen til mere kollagen. 

Du kan også selv gøre noget, for at mindske kroppens nedbrydning af kollagen. De største syndere, der bidrager til kollagennedbrydning er rygning, stress, sukker, toksiner, for meget sol og overdreven fysisk motion (øger produktionen af frie radikaler) og for kvinder i overgangsalderen bidrager også den lave produktion af hormoner. Alt sammen bidrager til at ødelægge kroppens kollagen og mindske produktionen af ny kollagen. 


 

I disse madvarer finder du kollagen 

FISK

En af de bedste kilder er fiskeskind, som besidder et højt indhold af kollagen. Mange kollagen kosttilskud er netop udvundet af fiskeskind. I køkkenet kan du lave lækre fiskesvær af skind fra din lakse- eller torskefilet ved at tørstege skindet og drysse med salt - det smager fantastisk som tilbehør. I det hele taget kan det anbefales at tilberede fisken, så skindet kan spises, da det er her, du får mest kollagen. 

SKALDYR

Du kan med god samvittighed gå den mere eksklusive vej og tage for dig af havets rigdomme af østers, krappeklør, krabber, jomfruhummer, rejer eller muslinger. Det er kollagenbomber og er desuden en god kilde til zink. Kog suppe eller fond på skallerne, som kan fryses ned – det er en skøn genvej til kollagen, når tiden er til det.

KØD

Både hud, knogler og andet indmad fra okse, kylling og gris har et højt indhold af kollagen, men for at få glæde af kollagenet skal du igang med simreretterne. Kog fx. en lækker bone broth på skroget fra en kogt kylling og urter eller kast dig ud i klassikere som osso buco, bøf stroganoff eller cog au vin. Heldigvis kan både fond og simreretter med fordel laves i store portioner og fryses ned, så du har nemme, hjemmelavede retter, når tiden ikke er til mange timer i køkkenet.

GRØNTSAGER

kollagen er et animalsk protein. Det udvindes fra knogler, hud og skind, så den bedste strategi for veganere er indtil videre at beskytte kroppens kollagen imod det der nedbryder kollagen nemlig tobaksrøg, sol, forurening og sukker. Grøntsager og bær indeholder masser af antioxidanter, som bruges af din krop til at bekæmpe de såkaldte frie radikaler, som hele tiden dannes, når kroppen forbruger ilt. Antioxidanter er et helt kapitel for sig, så det tager vi mere om en anden gang.


KOLLAGEN BOOSTERE

Du kan med fordel sørge for at spise nok vitamin C, som bidrager til den normale dannelse af kollagen, som har betydning for normalt fungerende knogler, brusk, tandkød, blodkar og ikke mindst din hud. Frugter og grøntsager er gode kilder til vitaminet, og du kan med fordel vælge ud fra sæsonen. Grønkål, rosenkål, spinat, solbær, hypen, grape, citron eller havtorn er også nogle nemme og lækre grøntsager og frugter at tilberede. 

LYSIN 

Fødevarer som æg, ost, kartofler, tang, nødder, soja, bønner og tofu er bl.a. rige på lysin. Lysin er en rigtig god hjælper til at fremme og genopbygge kollagen i din krop.
Care Collagen fra Vild Nord

 

Fra gamle simretter til en inner-beauty trend

Tidligere fik vi kollagen naturligt igennem kosten, men da det kræver en del tid at tilberede kollagenholdige måltider, som vores mormødre og oldemødre gjorde, kan et indtag af kollagenpulver være et godt tilskud i hverdagen.

Huden er kroppens største organ, så det er vigtigt at vi passer på den – op mod 80% af huden består af kollagen, som er med til at holde huden fast og elastisk.

Fra 25 års alderen sker en helt naturlig proces, vores kollagenniveau begynder at falde og vi begynder at få rynker og fine linjer. Derfor er kollagen en inner beauty trend, som er på manges læber. 

 

 

Vores anbefaling af kollagenprodukt

Der findes flere forskellige kollagenprodukter på markedet. Forskellen mellem dem er typisk kilden – det vil sige om kollagenet er udvundet fra fisk, kvæg, kylling eller gris. Dertil kommer der kvalitet og molekylevægt.

Vi har valgt Vild Nord's ExoLab kollagenvarianter, som har fået tilført lækre naturlige ingredienser og gavnlige vitaminer og mineraler, der kan understøtte din skønhed og velvære. Nogle plejer endda hud, hår, negle, bindevæv og slimhinder. 

De fleste kan begynde at se resultater efter et par måneders indtag af kollagen. Efter ca. 6-12 uger kan du begynde at se ændringer i din huds elasticitet og spændstighed.

← Älterer Post Neuerer Post →

BodyGlow

RSS
Hormoner Hudpleje immunforsvar Kosttilskud Mineraler Multivitamin mælkesyrebakterier probiotika Stress sund tarm Vitaminer

Hvad gør stress ved vores krop ?

Von BodyGlow .

Vi kan alle sammen blive ramt af stress, både fysisk og psykisk, i løbet af livet. Ofte er vi ikke selv opmærksomme på, at vi...

Weiterlesen
B12 vitamin D vitamin Hudpleje immunforsvar Jern Kalk Kosttilskud Magnesium Mineraler Multivitamin Omega-3 sund tarm Vitamin A Vitamin C Vitaminer

Vitaminer og mineraler

Von BodyGlow .

4 almindelige vitamintilskud. Har din krop brug for kosttilskud? Det kan være svært at finde ud af, hvilke vitaminer og kosttilskud, man har brug for....

Weiterlesen