Vitaminer og mineraler

I18n Error: Missing interpolation value "dato" for "Skrevet av {{ author }} den {{ dato }}"

4 almindelige vitamintilskud.

Har din krop brug for kosttilskud? Det kan være svært at finde ud af, hvilke vitaminer og kosttilskud, man har brug for.

Det kan være en jungle at finde ud af, hvilke kosttilskud og vitaminer, man har brug for. Der er meget at vælge imellem, og mange lovprisninger, som kan være svære at gennemskue. Derfor har vi lavet en lille guide til de 4 mest almindelige vitaminer, samt hvor meget det anbefales at tage.

Hvad er kosttilskud?

Kosttilskud er en kilde til nærringstoffer, hvis formål er at supplere din almindelig daglige kost, så du får den optimale mængde vitaminer.  

I rette mængder er kosttilskud gavnligt for kroppen, da det indenholder mineraler og vitaminer, der hjælper til at styrke kroppens immunforsvar, organers funktioner, hudens udseende, tarmens funktion og meget mere. 

Lovmæssigt betragtes kosttilskud som mad, da det er et suppplement til din kost, hvorfor det også reguleres af Fødevarestyrelsen.

Det er vigtigt at skelne mellem medicin og kosttilskud, idet kosttilskud er et supplement til den almindelige kost, vi indtager, men ikke medicin, der kan afhjælpe smerter eller sygdomme.

De 4 mest almindelige vitaminer:

D-vitamin

D-vitamin regulerer calciumkoncentrationen i blodet. Er calciumkoncentrationen for lav, kan det blandt andet medføre muskelkramper. D-vitamin sikrer også den rigtige balance i immunsystemet. 

D-vitamin dannes i huden ved udsættelse for sollys, men man kan også få D-vitamin ved at spise især fed fisk. Det findes også i begrænset omfang i æg, kød, mælk og ost, men det findes stort set ikke i planter. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin som kun kan optages i kroppen, hvis det er blevet opløst i fedtstof. Det er derfor vigtigt, at D-vitamin indtages sammen med et fedtholdigt måltid.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn over 4 år tager et dagligt tilskud af D-vitamin  5-10 µg(mikrogram) i vinterhalvåret (fra oktober til april). Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver D-vitamin 10 µg dagligt

til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år, ligesom samme dosis anbefales til gravide og ammende, og personer som er tildækket eller ikke kommer ud i solen om sommeren.

Omega-3 (fiskeolie)

De fedtsyrer vi har brug for gennem maden, kaldes essentielle fedtsyrer. Fiskeolie, som kommer isoleret fra fisk og andre havdyr, indeholder meget store mængder af de essentielle omega 3 fedtsyrer (som er meget vigtige for kroppens helbred). Disse fedtsyrer bliver kun dannet i et begrænset omfang i kroppen, og kroppen er derfor afhængig af at få omega 3 fedtsyrer gennem kosten.

Vores krop kan ikke selv danne omega-3, og det kan være svært at spise sig til tilstrækkelige mængder, så et tilskud er en rigtig god idé. Kroppen optager omega-3 sammen med protein, så det er bedst at tage omega-3 tilskud sammen med et proteinholdigt måltid.

Omega-3 mindsker risikoen for en hel række sygdomme, blandt andet hjerte-kar-sygdomme og diabetes samt ikke mindst vores mentale helbred. Det virker blodfortyndende, mindsker inflammation, styrker immunforsvaret, hjernen og leveren, stabiliserer blodsukkeret og fugter din hud indefra. 

De Nordiske Næringsstofanbefalinger siger, at voksne og børn over 2 år, skal have mindst 1 % af deres energiindtag fra omega 3 fedtsyrer, det svarer til et dagligt indtag, for en gennemsnitlig voksen på mellem 1500-2000 mg omega-3.

Magnesium

Magnesium er et mineral. Mineraler er stoffer, der findes i jord og vand. Derfor betegnes mineraler for at være det, der kaldes ”grundstoffer”. Magnesium findes i grøntsager, frugt og bær, kartofler, fuldkornsprodukter, nødder, frø og kerner, mørk chokolade, mælk og mejeriprodukter, fisk, kød og fjerkræ. Ved tilberedning af fødevarerne, mistes noget af magnesium, feks helt op til 80% ved kogte fødevarer.

Magnesium er vigtigt for flere processer i vores krop. Det hjælper os bl.a. med at optage næringsstoffer fra vores kost, og er en del af at vedligeholde vores knogler og skelet. Mangel på magnesium ses oftest hos ældre, gravide og syge personer, men kan også forekomme under slankekure eller i forbindelse med hård fysisk træning.

Magnesium hjælper til at regulere blodsukker og hjerterytme, giver bedre søvn og hjælper sportsfolk til at undgå kramper og smerter i musklerne. Det anbefales også til dig, som dyrker fitness eller anden vægttræning, da det hjælper med at genopbygge musklerne.

Det daglige reference indtag (RI) for voksne er 375 milligram. For børn (op til 10 år) er det 85 milligram. 

Multivitamin

Multivitaminer er en god måde at sikre, at du får dækket de vigtigste vitaminbehov. Du skal dog være opmærksom på, at mange multivitamin-piller indeholder meget lave doser. Men køber du dem i dedikerede kosttilskuds-butikker frem for i supermarkeder, får du som regel højere doser, så du ikke behøver spise mange piller hver dag.

← Eldre artikler Nyere artikler →

BodyGlow

RSS
Acne Hudpleje immunforsvar mælkesyrebakterier Probiotika Rosacea sund tarm

De gode biotikkene – hva gjør de?

Av BodyGlow .

Det er tre typer positive biotika i vårt tarmsystem, nemlig prebiotika, probiotika og postbiotika. Men hva er de og hvordan hjelper de helsen vår? La...

Les mer
Anti-age Collagen Collagen kapsler Collagen pulver Exo Lab Fugt Kosttilskud Rynker Stress Tør Hud Vild Nord

Kollagen: Kroppens byggesten til sundhed og skønhed

Av BodyGlow .

Kollagen er en uundværlig komponent i vores krop, som ikke kun giver struktur og styrke til hud, hår, negle, sener og led, men også spiller...

Les mer